Befejeződtek Balf és Lőverek turisztikai célú fejlesztési munkálatai

Befejeződtek Balf és Lőverek turisztikai célú fejlesztési munkálatai

A Gazgaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében befejeződtek Sopron és Balf gyógyturizmusának fejlesztését szolgáló infrastrukturális és környezetrendezési munkálatai.

Program célja: A fejlesztés átfogó célja a soproni gyógyhelyek turisztikai potenciáljának megerősítésével olyan versenyképes országos, sőt nemzetközi vonzerővel bíró gyógyturisztikai desztináció kialakítása, amely minőségi egészségturisztikai és célcsoport-specifikus kiegészítő kínálattal, vendégbarát kiszolgáló infrastruktúrával és szolgáltatáskörrel rendelkezik, vendégkörében jelentős az igényes és fizetőképes vendégkör aránya, ezáltal a turizmus jövedelemtermelő képessége nő, gazdasági ereje fokozódik.

Pályázó neve: SOPRON MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Projekt címe: Sopron-Balf balneológiai és a Lőverek klimatikus gyógyhely turisztikai potenciáljának erősítése a gyógyhelyek egyedi adottságaira építő új attrakciók és szolgáltatások, valamint a látogatóbarát fogadóinfrastruktúra fejlesztésével

Szerződés száma: GINOP-7.1.3-15-2016-00009

Támogatás összege: 754.662.903,- Ft

Támogatás intenzitása: 100%

A projekt fizikai befejezésének határideje: 2022.08.31.

Közlekedési infrastrukturális fejlesztések: A gyógyturizmust szolgáló közlekedési infrastrukturális fejlesztés keretében új parkolók kerültek kialakításra Sopronban a Lőver körút mentén és a Várisi úton. Megújult a Lőver körút és Várisi úti csomópont és a buszforduló is. Balfon pedig a Fő utcai gyalogos sétány került teljesen megújításra.

Környezetrendezés Balfon:

Kisbalfi szabadidőpark: Balfon az Alsódomb sor és az Akácfa sor által határolt területen új szabadidőpark kerül kialakításra. A helyszínen új játszóeszközök - repülő formájú mászóvár, fészekülő hinta, homokozó és 3 db rugós játékok – kerültek elhelyezésre, mellette pedig egy új piknikterület létesült, esőbeállóval, piknik asztalokkal és tűzrakó helyekkel. Az Önkormányzat megrendelésére további játszóeszközök kerültek telepítésre, valamint a gyermekek biztonsága érdekében a területet körbekerítették.

Balfi interaktív látogatóközpont: Megújult a József Attila Művelődési Központ külső környezete és egy a turizmust szolgáló új interaktív látogatóközpont kerül kialakítása a kor követelményeinek megfelelően. Ahol a turisták és a helyiek megismerkedhetnek Balf és a Fertő-táj turisztikai kínálatával, kulturális gazdagságával. A fogadó helyiségben lehetőség lesz helyi termékeket, ajándéktárgyakat vásárolni, foglalkoztató füzeteket, kiadványokat elhelyezni és a településen szervezett programokra, sétákra, foglalkozásokra jelentkezni, jegyet venni. A Művelődési Ház udvarán összefüggő új egységes térburkolat, új térköves parkolók és szabadtéri eseményeket szolgáló közösségi terek kerültek kialakításra. A rendezvényeket, helyi eseményeket szolgáló fedett kemence, bográcsállvány és utcai bútorok kerültek elhelyezésre.

Balfi ivókút szabadidőpark: A Fertő-táj jelentős számú kerékpáros turistát vonz, emiatt a turizmus fejlesztése érdekében a beruházás érintette a Balfi Ivókút környékét is, megőrizve a kút diszkrét jellegét. Az ivókút környékén új utcai bútorok kerültek elhelyezésre. A kút melletti területen az egészséget szolgáló új fitneszpark került kialakításra 6 db edző eszközzel.

Balfi buszforduló környezetrendezése: A fejlesztés részeként teljesen megújult a Balfi buszforduló középszigete. A környezetrendezés részeként új térkő burkolat, útszegélyezés valósult meg. Megújultak a gyepfelületek és új utcai bútorok kerültek elhelyezésre.

Balfi tematikus tanösvények: 3 új tanösvény került kialakításra. Az egyik a "Balf öröksége" tematikus tanösvény, mely Balf kulturális értékeit mutatja be, "Gyógyító víz" tanösvény témája a balfi gyógyvíz és ásványvíz köré épül, a "Kékfrankos" pedig a borászokat gyűjti össze egy mobil applikációba. Az első két tanösvény 1-1 pontja a látogatóközpontban lesz. A tanösvények alapjait az információs táblák jelentik kiegészítve mobil applikációkkal QR kódok segítségével.

Lőverek környezetrendezése

Sétautak kialakítása: Panoráma sétaút és az Ojtózi fasor faszegélyezése és murvázása megvalósult. A Panoráma sétaúton látszóbeton ülőfelületek, szemetes edények, padok, helytörténeti tanösvénytáblák, esőbeállók kerültek kihelyezésre.

Várisi úti buszforduló: A Várisi úti buszforduló környezetrendezése befejeződött. Térkövezett buszmegálló, középsziget és szegélyezett murvás utak kerültek kialakításra. Utcai bútorok, esőbeálló, információs tábla került elhelyezésre. A buszforduló középszigetén jelentős mennyiségű növénytelepítés valósult meg.

Zenepavilon környezetének megújítása: Megvalósult a Zenepavilon és környezetrendezése. Új szegélyes és szegély nélküli murvázott sétautak kerültek kialakításra. Utcai bútorok, fitnesz eszközök kerültek kihelyezésre.

Lőverek tematikus tanösvények: A Panoráma sétaúton 11 állomásból álló helytörténeti tanösvényt, a Várisi erdő környezetében 3 mozgásterápiás tanösvény kialakítása megtörtént.

- senior átmozgató tornapálya (8 állomással), családi tornapálya (10 állomással) és légzésterápiás tanösvény (6 állomással)

A tanösvények útvonalain esőbeállók, támlás és támla nélküli padok és szemetes edények kerültek elhelyezésre.

Mókuserdő: Mókuserdő kialakítása befejeződött. A területen szegélyezett murvázott utak, fitneszpark, játszótér és ivókút került kialakításra. A területen utcai ülőbútorok, szemetes edényeket helyeztünk el.

Citadella park: Kialakításra került ütéscsillapító felület és új fitnesz eszközök kerültek kihelyezésre.

Printz pihenőhely: Betonszegélyes murvás utak, ütéscsillapító felületek kialakításra kerültek, majd egy komplett fitnesz park került telepítésre. Növények ültetése is megvalósult.

Soproni Városfejlesztési Kft. a projekt megvalósítása során műszaki ellenőri, műszaki menedzseri és projektmenedzseri tevékenységet végzett.