Elindult az uszodaprogram!

Elindult az uszodaprogram!

Megkezdődött a Modern Városok Program keretében a Csik Ferenc Uszoda felújítása.

A Modern Városok Program részeként megkezdődött a strandmedence átépítése, ami egy mérföldkő az új uszoda kialakításában. A régi, leromlott állapotú medence helyett új épül, az átalakítás további célja, hogy az új fedett uszoda építési ideje ideiglenes légtartásos sátorfedéssel ellátott uszodaként működjön.

A sajtó jelenlétében kezdődött el a soproni uszodafelújítási program, ahol a munkálatok megkezdése előtt Dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere tájékoztatta a média munkatársait illetve rajtuk keresztül a soproniakat erről a jelentős fejlesztésről, amelynek első lépcsője a strandmedence átépítése, illetve azt követően annak lefedése.

Dr. Fodor Tamás emlékezett arra, hogy Magyarország Kormánya Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatával kötötte meg elsőként a Modern Városok Program megállapodást. A szerződésben külön pontként szerepel a Lőver Program, melynek kiemelt beruházása egy új fedett uszoda felépítése.

A mára már elavult, feladatait csak korlátozottan ellátni képes Csik Ferenc Uszoda helyén egy olyan európai színvonalú fedett uszoda épül, amely szolgálja az oktatási, diák és tömegsportot, valamint lakossági és turisztikai célú használatot. Az új létesítmény hazai és nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas lesz.

Sopron polgármestere hozzátette, hogy ennek a programnak a keretében megújul a strandmedence is. A beruházás fő célja a jelenkor elvárásainak megfelelő felújításon túl, hogy a medence alkalmassá váljon ideiglenes lefedéssel és mobil öltözőblokkok kialakításával a fedett fürdő építési időszakában a négy évszakos működésre a sport és oktatási tevékenységek zavartalan biztosítás érdekében.

A jelenlegi 50 yard-os strandmedence elbontásra kerül és a helyére új, 10 pályás, 25 méteres, 2 méter mély úszómedence és 12 x 25 m-es változó fenékmélységű tanmedence épül.

A 12 x 25 méteres tanmedence belső fallal kettéválasztott lesz, hogy a későbbi strandmedence funkció során élményelemekkel is bővíthető legyen.

A medencék légtartásos ideiglenes fedést kapnak. A két medence között helyezik el a medencesíkba süllyesztett új vízgépházat. Kiépítik a működést biztosító légkezelő, fűtő és épületvillamossági berendezéseket és ezek külső közműveit. Az ideiglenes öltöző és vizes blokk egyedi gyártású konténerekből készül, ezek biztosítják az uszoda és strand funkciók használatához szükséges átöltözés lehetőségét.

A beruházás összköltsége 640 millió Ft, melyet a Modern Városok Programon keresztül a Magyar Kormány biztosít. A strandmedence átépítése nyáron fejeződik be. Amint biztosítottak a négyévszakos sportolás feltételei, megkezdődik majd az új fedett uszoda kivitelezése is.

Barcza Attila városi tanácsnok, SMJV Ifjúsági, Turisztikai és Sport Bizottsága elnöke elmondta, hogy nagy öröm ez a beruházás, hiszen ezzel a fejlesztéssel egy modern és minden igényt kielégítő létesítmény valósul meg a Leghűségesebb városban, amely minden bizonnyal Sopron turisztikai élményeinek kínálatát is növelni fogja. Hozzátette, hogy külön köszönetét fejezi ki Magyarország kormányának, amely ennek a projektnek a megvalósításával és finanszírozásával nagy örömet szerez a soproniaknak és a térségében élőknek is.

A sajtótájékoztatót követően azonnal megkezdődtek a munkálatok, amelynek egyik látványos eleme a régi medence bontásának kezdeti pillanata volt.


Forrás: http://www.sopronmedia.hu/cikkek/elindult-az-uszodaprogram