Jó ütemben halad a Lenck-villa felújítása

Jó ütemben halad a Lenck-villa felújítása

A Lenck-villa felújítása során jelenleg befejezéséhez közeledik az épület homlokzatképzése, a simító vakolatok készítése, párkányok, tagozatok kialakítása.

Az új tetőszerkezeten szintén, hamarosan befejeződnek a cink lemezfedési munkák. A kivitelező elhelyezte az új és felújított homlokzati nyílászáró szerkezeteket. 

Teljes egészében elkészült az épület pincefalazatának utólagos talajnedvesség elleni szigetelése falátvágásos technológia és bitumenes szigetelő lemez alkalmazásával. Az új hőtechnikai előírásoknak megfelelően a pincefalak a talajszint alatt 20 cm vastag hőszigetelést kaptak.  

Az épületen belül elkészültek az új padló rétegrendek. A kerámia lap, a parketta és műgyanta burkolatok elhelyezését augusztusban és szeptemberben fogja elvégezni a kivitelező. Elkészültek a belső vakolatok. Jelenleg folyik az új álmennyezetek építése. A gépészeti berendezések nagy része és a vezetékhálózat kiépítése megtörtént. A villanyszerelési munkák során a vezetékek elhelyezése, bekötése folyik. 

Még júliusban elkészül a belső stukkó párkányok felújítása. Folyamatban van a terasz lépcsőjének felújítása, valamint az üvegház kovácsoltvas elemeinek letisztítása, pótlása, a hiányzó elemek legyártása.  

Az ebédlő mennyezeti és oldalfalának restaurálása várhatóan ősszel fog megtörténni. 

A Csatkai utca lezárásával július első hetében elkészültek az víz, tűzi víz, szennyvíz és csapadékcsatorna új bekötései, az út felbontásával, földmunkákkal és aszfalt helyreállítással együtt. Jelenleg az épület külső közműveinek kiépítése folyik. A múzeum kertjében nagyrészt megtörténtek a kijelölt, beteg, balesetveszélyes fák kivágása. Őszre maradnak az új fák ültetése, és a füvesítés.  

Nagy kihívást jelent a régóta nem működő kerti szökőkút díszes vízköpő elemeinek elhelyezése, újra gyártása.  

Bár még nagyon sok munka hátra van, de a kivitelező várhatóan novemberre elkészül a kivitelezési munkákkal.  

Ezután kezdődhet a kiírás alatt levő új, interaktív néprajzi kiállítás, installáció megvalósítása.

Sopron. 2019. július 4. 

Kelemen Imre

ügyvezető