Megkezdődött a parkolóház kivitelezése az Árpád utcában

Megkezdődött a parkolóház kivitelezése az Árpád utcában

Vasbeton cölöpözéssel kezdődött meg a parkolóház kivitelezése.

Sopron belvárosában a parkolószám bővítése érdekében az Önkormányzat az Árpád utcában egy 235 db gépkocsi, 26 db motorkerékpár és 10 db kerékpár férőhelyét biztosító parkolóház létesítése mellett döntött, mely kapcsolódik a „TOP-6.3.2-15-SP1-2016-0001 Zöldülő Belváros– A soproni városrehabilitáció folytatása a klímatudatosság jegyében” Kormány által meghirdetett Európai Uniós pályázati programjához és annak környezettudatos szempontjait is figyelembe veszi.


A kivitelezési munkálatok augusztus elején kezdődtek meg, jelenleg a fúrt cölöpökkel készül az épület alapozása, mely folyamat lehetőséget biztosít az alapkő elhelyezésére is. A tervek szerint, amennyiben nem jön közbe különleges körülmény, 2021. őszére elkészülhet a munka.

A parkolóház épülete öt szinten, félszint eltolással, egyirányú forgalmi renddel, egységes vasbeton szerkezettel (falakkal, oszlopokkal, födémekkel) tervezett. A félszinteket összekötő rámpák az épületrész szélső sávjában, a keleti és nyugati oldalon helyezkednek el. A parkolóház földszinti, járművek számára kialakított be és kijáratai a városközponthoz közelebb az épület délnyugati szélén helyezkednek majd el, valamint a déli oldali gyalogos bejáratnak is kedvező kapcsolata alakul ki az Ikva patak melletti gyalogos sétánnyal.

A tervezési programnak megfelelően a földszinten 1 db 1 gépkocsi töltésére alkalmas villámtöltő, míg az emeleti szinteken 1-1, összesen 3 db, egyszerre két elektromos autó számára alkalmas gyorstöltő kerül kialakításra. A földszinten 5 db akadálymentes parkoló, az épület üzemeltetését és kiszolgálását biztosító helyiségek, illetve kétnemű és akadálymentes vizesblokkok kerülnek kialakításra.

Az épület teljes külső felületén kerámia lamellákkal kialakított egységes burkolati rendszer kerül elhelyezésre, mely a történelmi környezethez illeszkedő igényes anyaghasználattal transzparens vagy tömör megjelenést biztosít az egyedi formájú épületnek.

A kb. 2000 m2 alapterületű új épület mellett további 4000 m2 nyílt terület is megújul, közösségi tér jön létre és jelentősen bővül a zöldfelület nagysága, javul az Ikva-menti zöldsáv közterületi integráltsága, illetve 36 db felszíni parkoló létesítésére kerül sor.

Jelenleg napi kb. 10 darab vasbeton cölöp kerül elhelyezésre, és 2 db daru kerül felállításra.