A Kisvárkerület és a Várkerület hiányzó szakaszának fejlesztése

Tájékoztató a „TOP-6.4.1-15-SP1-2016-00002 A belvárosi forgalomcsillapított övezet bővítése: a soproni Kisvárkerület és Várkerület hiányzó szakaszának fejlesztésével” megnevezésű projekthez


A Várkerület I. szakaszának elkészülte után kerül sor a Várkerület még hátralevő szakaszainak rekonstrukciójára, mely a Kisvárkerület és az Ötvös utca – Széchenyi tér közötti területet érinti. A forgalomcsillapítás érdekében forgalomlassító szigetek, 30 km/h sebességű forgalom és kerékpársávok kialakítása valósul meg.

A közösségi tér felújítását megelőzi a vízi közművek rekonstrukciója. 1.280 m új kőagyagcső és 122 m PP műanyagcső beépítése fog megtörténni a meglévő szennyvíz és csapadék csatorna felújítása során.

Az Ötvös utca – Széchenyi tér közötti szakaszon, a külső íven a meglévő, jó állapotban levő 300-as beton csapadékcsatorna tisztítását a szennyvízcsatorna esetében pedig 110 m hosszban alkalmazzuk a CP műanyagcső béléscsövezési technológiát.

A Vízvezeték hálózat rekonstrukciója során 410 m műanyaggal borított acélcső és 345 m műanyag KPE cső beépítése valósul meg. A vízi közművek felújítása nemcsak a gerincvezetékek, hanem az ingatlanokba történő bekötések, csatlakozások megújítását is jelenti.


A köztér kialakítása a már elkészült Várkerület I. szakaszon alkalmazott koncepcióval megegyező módon, az ott alkalmazott anyagoknak megfelelően készül. A megmaradó, aszfaltburkolat mellett a burkolatok gránitkő szegélyek közötti klinkertéglával illetve hasított egész és felezett bazalt nagykockakövekkel készülnek mintegy 7 000 m2-en.

A jelenlegi közvilágítási rendszer cserére szorul, melynek során 46 db magas fénypontmagasságú, egységes kandeláberes közvilágítási rendszer készül LED-es fényforrásokkal.


A fák egy részét megtartva, 34 db új klímatűrő, egységes, azonos korú fajok telepítésére kerül sor, míg 17 db fa kerül átültetésre. Több, mint 700 m2 –es területen kerül sor új cserjék, virágok ültetésére és gyepesítésre. A zöldfelületek öntözését 2 000 m hosszú automata öntözőrendszer látja el. A fák köré műgyanta burkolattal ellátott faveremrácsok helyezendők el. A Kisvárkerületi és az Ötvös utca – Széchenyi tér közötti szakaszon gyepesített és cserjével, virágokkal beültetett növényszigetek létesítése fog megtörténni. A Kisvárkerületen a parkoló terület megmarad, csak a megnövelt szélességű gyalogos területen maradnak el a korábbi parkolók, viszont néhány parkoló megjelenik az Ötvös utca - Széchenyi tér közötti szakaszon.

A felújítás során az I. szakasz megvalósításánál alkalmazott 21 db hulladékgyűjtő edény, 48 db kerékpártároló, 24 db padok és 1 db ivókút kerül elhelyezésre összesen.

A felújítás részét képezi a Kisvárkerületi szakaszon az út menti támfal elbontását követően, az új gránitlappal fedett és mészkőlappokkal burkolt vasbeton támfal, valamint a gránit elemekből készülő tereplépcsők.

Tervezzük a Kis-várkerületen levő WC felújítását is.


A projekt megvalósítása a sikeres közbeszerzési eljárás reményében várhatóan 2018 tavasz végén, nyár elején megkezdődhet és 14 hónapig fog tartani.

A projekt megvalósítását több rendezvény, közösségi akció, és kiadvány készítése színesíti a kerékpározás népszerűsítése érdekében.


A Várkerület teljes rekonstrukciójának hátralevő 2 szakaszon folyó munkálatai során kérjük az itt élő lakók, üzlettulajdonosok, üzemeletetők, itt dolgozók és természetesen a város polgárainak, az ide látogató turisták türelmét és együttműködését. A Várkerület teljes megújulása remélhetőleg mindenki számára kárpótolni fogj a kellemetlenségekkel járó felújítási időszakot.