Múzeumi információs és fogadóközpont (Kulcspont)

Projekt megnevezése: A városközpont értékmegőrző megújítása

Azonosítója: NYDOP-3.1.1/b-2009-002

Kedvezményezett: Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata, Sopron Fő tér 1.

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 599.688.152 Ft


A feladatot a feltárt régészeti emlékek bemutathatóvá tétele jelentette, mellyel Sopronban újabb kulturális létesítmény jöhetett létre. A régészeti bemutatótér a soproni iskolák számára kihelyezett történelemórák megtartására is szolgálhat.

Kihasználva az Előkapu építmény kedvező, múzeumközi helyzetét, a múzeumi és információs központ létrehozásával magasabb színvonalra emelte Sopron kulturális kínálatát. Mind a helyi lakosság, mind a Sopronba látogatók számára a fogadóközpont a múzeumi belépőjegyek megvásárlása mellett kulturális- információs pontként is szolgál.

A létrejövő terek kisebb kulturális célú rendezvények, pl. könyvbemutatók tartására is alkalmasak, kombinálva a közösségi és kulturális funkciót. A közösségi célt kávézó kialakítása is szolgálja.

A múzeumi információs és fogadóközpont az 1973-ban a Tűztoronyhoz épített úgynevezett Előkapu építmény átépítésével valósult meg, így a kihasználatlan építmény helyén világos és hasznos terek jöttek létre. A központ szintjei három egymást erősítő, de mégis elkülönülő funkciót hordoznak:

  • Pinceszint: a római és Árpád-kori régészeti feltárás bemutatása, önálló kiállítási tér, Sopron város fejlődését bemutató makettel és interaktív eszközökkel;
  • Földszint: kulturális, múzeumi információs központ, jegyiroda, fogadótér a szomszédos múzeumokhoz;
  • Emelet: pihenő, kávézó és közösségi rendezvénytér, szociális blokk.