Sopron történelmi belvárosa műemléki felújítása és bemutatása, II. ütem

2018. februárban megkezdődtek, a „Modern Városok” program keretében a „Sopron történelmi belvárosa műemléki felújítása és bemutatása, II. ütem ” projekt során tervezett Soproni Várfal és Várfalsétány megújításának kivitelezési munkái.


A 2012-ben befejeződött rekonstrukció során kiszabadult várfalszakaszok a már meglévő sétányokkal együtt kedvelt látogatóterületté váltak nemcsak a turisták, hanem az itt lakók, vagy éppen munkába, iskolába járók részére.

Az időjárás viszontagságainak kitett falszerkezetek az idők folyamán, számos helyen károsodtak. A várfal szerkezetét képező mészkövek, téglák, fugák több helyen mállanak, kilazulnak, ezenkívül szinte teljes egészében benőtte a növényzet, mely gyorsítja a falak további károsodását.


A Várfalak időszerűvé vált felújításának megvalósítására a Modern Városok Program keretében Magyarország Kormánya mintegy 150 millió Ft forrást biztosít.

A kivitelezés során 350 m hosszú szakaszon leszedésre kerül a túlburjánzott növényzet. A falak letisztítását követően a falazati hiányosságok pótlásra, a szerkezeti hibák kijavításra kerülnek. A fúgák, valamint a falkoronák felújítása is megtörténik. A mállásnak indult falszerkezetek anyagát szilárdítani kell. Megtörténik a falak konzerválása és hidrofobizálása és a sétányon levő falépcsők, információs táblák felújítása is.

A Modern Városok Program keretében érintett szakaszok: a Várkerület 102. sz. épület (DM üzlet) mögötti terület, a Bástya téri szakasz egészen a Várkerület 78. sz. épületig, valamint a Kisvárkerületi szakasz (Színház u 1 – 5. mögötti terület) és a Fő tér 5. sz. alatti hivatali épülettől a Bünker közig terjedő szakasz.

A kivitelezés ütemterv szerint folyik, a fentiekben leírt sorrendben. A kivitelezés 2019 szeptemberig fog tartani. Előfordul, hogy a munkálatok alatt a szűkebb sétány szakaszokat időlegesen nem lehet majd látogatni. Fontos, hogy az egyes várfalszakaszok kivitelezése biztosított legyen azokon a területeken is, melyek magán, vagy társasházi tulajdonban vannak. Ennek érdekében meg fogjuk keresni az adott területek tulajdonosait, képviselőit az időpontok egyeztetése végett. Kérjük ebben szíves közreműködésüket.


A Városháza előtti és a Múzeumok mögötti várfalak felújítása uniós pályázatból, a GINOP-7.1.1-15 – Nemzeti Kastély – és Várprogram turisztikai célú fejlesztéseinek támogatása című konstrukció keretében valósul meg a Múzeumnegyed kialakítása a Fabricius-ház, a Tábornokház és a Stornó-ház összekapcsolásával együtt.

A Várfalak felújításával sok évre biztosítottá válik a történelmi falak állékonysága, és zavartalanul szolgálhatja a látogatók élményt nyújtó sétáit.


A kivitelezéssel kapcsolatos főbb adatok:

  • Várfallal érintett szakaszok hossza: 350 m
  • Várfalak hossza: 550 m
  • Várfal érintett felülete 5000 m2
  • Falkorona újjáépítése: 136 m3
  • Kőszilárdítás: 190 m2
  • Kő és tégla pótlásos javítás: 150 m2
  • Növényzet eltávolítása: 1900 m2


Aktuális hír:

A Várkerület 102. (DM üzlet) mögötti szakaszon elkezdte a kivitelező az állványzat építését. A munkálatok ezen a területen várhatóan május végéig fognak eltartani.

A munkák megkezdése miatt lezárásra kerül az innen, lépcsőn keresztül megközelíthető felső,

Szent György utca mögötti sétány szakasz. A Lenck átjáró felé vezető átjáró működése zavart lesz.