Tűztorony felújítása

Projekt megnevezése: A városközpont értékmegőrző megújítása

Azonosítója: NYDOP-3.1.1/b-2009-002

Kedvezményezett: Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata, Sopron Fő tér 1.

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 599.688.152 Ft


A munkálatok során szükséges volt a torony alapján átvezetett közművek kiváltása, a torony alapozásának és a kapu átjárók boltvállainak szakaszos megerősítése, a tégla kifalazások bontásával párhuzamosan.

A toronytestek megerősítése alapvető feladat volt:

  • A négyzetes toronytest megerősítése, a boltvállak fölött átvezetett, falba befúrt húzott acélszerkezetekkel;
  • A hengeres toronytest megerősítése, melyben a legtöbb függőleges irányú repedés keletkezett – az effajta károsodás a szerkezet hirtelen tönkremenetelét, akár a torony ledőlését is eredményezhette volna;
  • A loggia szint megerősítése, ahol ki kellett küszöbölni a loggia padlóján keresztüli vízbejutást a faltestbe, illetve helyre kellett állítani a loggia kőszerkezeteit;
  • A loggia szint fölötti nyolcszögű toronytest megerősítése, amelyen ugyancsak jelentős repedések voltak láthatóak, elsősorban az alatta lévő falazatok mozgása, másodsorban a nagyméretű toronysisak terhelése következtében.


A toronysisak fa szerkezetét javítani és kezelni kellett a beázások miatti korhadások, valamint a rovarkártevők ellen. A sisak fedését javítani, részlegesen cserélni kellett. Meg kellett erősíteni a sisak lehorgonyzását, az erők loggia szintig való levezetésével.