Várfalsétány kialakítása

Projekt megnevezése: Városközpont értékmegőrző megújítása

Azonosítója: NYDOP-3.1.1/b-2009-002

Kedvezményezett: Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata, Sopron Fő tér 1.

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 599.688.152 Ft


Sopron belvárosát egykor hármas várfalöv vette körül, amelyet az évszázadok során helyenként lebontottak, máshol beépítettek. A várfalöv tulajdonképpen a II. világháború pusztítása után lett láthatóvá, majd a Tűztorony melletti régészeti park kialakításakor egy jelentősebb szakaszát kiépítették. Már a 80-as években megszületett a terv, amely a várfalak teljes körüljárhatóságát, egy Várfalsétány kialakítását tűzte ki célul.

A fejlesztés célja a hármas falív körbejárhatóvá tételével egy sétány kialakítása volt, amely egyrészt láthatóvá teszi Sopron középkori védelmi rendszerét, bemutatja a városfejlődés történelmi kontinuitását a Borostyánkőút római kori emlékétől napjainkig.

Másrészt a kulturált tér létrehozása segítheti további magánberuházások megvalósítását, üzletek, kávézók kialakítását, hasonlóképpen a már kiépített szakaszokhoz. Ezáltal a kellemes kikapcsolódás lehetőségét kínálja a soproniaknak és az idelátogató turistáknak.

A Várfalsétány kialakítása ösztönzően hat a környező házak felújítására és a vendéglátók, szolgáltatók megtelepedése, azaz a környék felértékelődésére.

Gondoskodni kellett a sétány világításáról, térfigyelőrendszer kiépítéséről, padok, utcabútorok elhelyezéséről. A sétányon táblák kerültek kihelyezésre, amelyek bemutatják a környék korábbi állapotát, leírják, ábrázolják a helyhez kapcsolódó történelmi eseményeket, legendákat.