8 helyszínen újultak meg Sopron közösségi zöldterületei

8 helyszínen újultak meg Sopron közösségi zöldterületei

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében és Magyarország Kormányának köszönhetően 8 helyszínen újultak meg Sopron közösségi zöldterületei.

Új rekreációs céllal közpark, természeti értékeket bemutató tanösvény, Skate Park épült, valamint megújult 4 már meglévő játszótér és a Zenepavilon épülete is felújításra került.

Koronázódomb

A Koronázódombon a projekt keretében, mintegy 8500 nm-en létrejött egy közpark kilátóponttal, illetve egy új ügyességi játszótér, mely főként 3-7 éves korosztály számára kialakított ötállomásos tornapálya. Az 5 játékblokkban két-két játékeszköz került elhelyezésre. A játékeszközök alá gumi ütéscsillapító burkolat került, közelükben padokkal. Az elhelyezett játékok között mászóka, libikóka, hinta, mini csúszda és egyensúlyozó játékok kaptak helyet. Az útvonalak kialakításához stabilizált murva burkolatot alkalmaztak, melyet öt helyen megerősített alépítménnyel helyeztek el, ahol a parkfenntartás során a járművel közlekedni tudnak. Ehhez kapcsolódva 20 parkolóhely került kialakításra, melyből 1 akadálymentes, 10 biciklitároló elhelyezésre kerül közvetlenül a kilátó környezetében, illetve fák és cserjék ültetésre kerültek.

Új tanösvény épült a Bécsi-dombon

A Bécsi-dombon gyerekeknek szóló több állomásos tanösvény került kialakításra, ahol megismerkedhetnek a környező növény és állatvilággal. A tanösvényen színes utcai bútorok és ügyességi eszközök várják a legkisebbeket. A tanösvény melletti területen kerti szegélyes murvázott sétautak kerültek kialakításra egységes utcai bútorokkal.

Skate Park

Skate Park kialakításával a soproni fiatalok régi álmát valósítottuk meg. A parkot BMX-el, gördeszkával és megfelelő rollerrel is használhatják. A Sopron Plaza melletti murvázott parkolóban 14 x 36 méter aszfaltozott pályát alakítottunk kis, ahol a már korábban beszerzett eszközök mellé egy darab kombinált eszköz került elhelyezésre. A területen új utcai bútorok és kerítés is kialakításra került.

Játszóterek felújítása, bővítése

A IV. László király utcai játszótér 2 db új játszóeszközzel bővült. 1 db játszóhajó, 1 db kombinált mászóka került beépítésre, valamint homok ütéscsillapító altalaj került kialakításra. Az Arany János utcai játszótéren 2 db kisebb játszóeszköz, egy Mókuskerék és egy rugós virág játék került beépítésre. Az Erzsébet kerti játszótéren 4 db új játszóeszközzel bővült a játszótér. 1 db mászóvár, 1 db hegymászó eszköz, 1 db mérleghinta és 1 db homokozó került kihelyezésre. Itt gumi ütéscsillapító altalaj került kiöntésre. Barátság parki játszótéren 1 db mérleghinta, 1 db mókuskerék és 6 db korszerű kerti pad került kiehelyezésre.

Zenepavilon felújítása

A Lőver körúti Zenepavilon az elmúlt évek alatt leromlott állapodba került, ezért szükségessé vált a felújítása. A pavilon fafelületei először javításra kerültek, a hiányzó deszkázat pótlásával, a kötőelemek sűrítésével. Ezt követően megtörtént a felületi előkészítése, és a gombamentesítő alapozás. Végül a fedőmázolás következett, meglévővel azonos színárnyalatú lazúr festékkel. Az acél felületek mázolása is megtörtént, megfelelő felület előkészítés után;


Projekt azonosítószáma: TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2020-00771 

Projekt címe: Sopron zöldterületeinek rekreációs célú, családbarát fejlesztése

Kedvezményzetett: Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata

Projekt megvalósításának kezdete: 2021.03.01.

A projekt fizikai befejezésének határideje: 2022.05.31.

A projekt támogatásának összege: 275.000.000 Ft