Megnyitott a Lőver Strandfürdő

Megnyitott a Lőver Strandfürdő

A Lővér Fürdő strandját 1908-ban építették és az Erdei Forrásfürdő nevet kapta. A néhai terméskőből készült medencét a Deákkúti forrás vize táplálta.

1934-ben újították fel először az uszodát, ekkor épült az uszodacsarnok bejárata, új napozókat hoztak, fakerítést építettek, padokat helyeztek el a parkban, valamint öltözőkabinokat, ruhatárat építettek a hölgyközönség számára. Korszerűsítették a vízkezelés technológiáját és vegyszeradagolást.  
Ezt követően is voltak kisebb, nagyobb korszerűsítési, és felújítási munkák, de alapvetően a medence elhasználódása bekövetkezett napjainkban. 
  
A mostani új strandmedence építésének tehát egyik oka, hogy a régi rossz állagú medence helyett komfortos és modern, strand és élményfürdőt hozzunk létre. 
 
Másik fontos szempont pedig az volt, hogy az 1977-ben épült fedett uszoda újjáépítése alatt a megújult strandmedence mind a 4 évszakban biztosítsa a fedett uszodát használó, úszni, vágyó vendégek, az egyesületi és egyéni úszó, bébi és úszóoktató, vízilabdázó, egyéb úszósport megfelelő fürdőzési, sportolási lehetőségeit.  
Céljaink megvalósítására a Magyar Kormány mintegy 650 millió Ft támogatást nyújtott. 
A több, mint 100 éve épült, eredetileg kőfalként, majd később vasbetonszerkezettel megerősített medence elbontását követően megépült egy 25x25 m-es, 2-2,2 m vízmélységű, 10 sávos úszómedence, és egy 12x25 m-es 40-120 cm mély tanmedence. Az új fedett uszoda megépítése után élménymedenceként fog működni, hullámlabda beépítésével. A már most kialakított nyakzuhanyon kívül hátzuhany, álló masszázs, buzgár is lesz. A két medence között a medencetér alatt 160 m2-en foglal helyet a vízgépház. Itt kaptak helyet a medence vízforgatását, vegyszerezését biztosító berendezések (tágulási-, vegyszer tartályok, szivattyúk, valamint a fűtés szabályozás is. A meglévő toronyépületben két új gázkazán biztosítja a víz melegítését. 
 
A medence ideiglenes lefedése egy 50x33 m-es, 9 m magas túlnyomásos, gázüzemű, légtartós fűtött sátorszerkezettel történt, egy zsilipkapuval és 4 vészkijárattal. (Graboplan nagyszilárdságú, poliészter szövetű ponyvaszerkezet.) 
 
Az uszodát kiszolgáló öltözőket, vizesblokkokat, pénztárat egyedi konténerekből alakítottuk ki, amely remélhetőleg még ideiglenesen is megfelelő színvonalat, komfortot biztosít az úszó vendégek és sportolók számára 540 m2-en 
A fedett uszoda építése alatt a Lőver körút felőli új bejáraton és lépcsőn keresztül juthatunk el a konténerek bejáratához. A konténerek zsilipkapuval csatlakoznak a sátorral lefedett medencékhez. Az új strandmedencéhez csatlakozó közműhálózat is teljes egészében megújult.