Újraszentelték a felújított Szent Mihály-templomot

Újraszentelték a felújított Szent Mihály-templomot

Ünnepélyes keretek között adták át, s szentelték újra a Sopron védőszentjének nevét viselő Szent Mihály-templomot.

Ünnepélyes keretek között adták át, s szentelték újra a Sopron védőszentjének nevét viselő Szent Mihály-templomot, amely a soproni önkormányzat és a győri egyházmegye összefogásának eredményeként újult meg kormányzati támogatásból, a Modern Városok Program keretében. A csütörtöki szentmisét Veres András megyéspüspök celebrálta; az ünnepélyen Farkas Ciprián polgármester mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes mondott beszédet. A koronavírus-járványra való tekintettel a távolságtartást szabályait betartva, csak korlátozott számban vehettek részt a polgárok a Szent Mihály-templom újraszentelésén, melyet a Sopron TV élő adásban közvetített, így minden érdeklődő bekapcsolódhatott az ünnepségbe. Horváth Imre városplébános a liturgia végén köszönetet mondott a magyar kormánynak, a városnak és az egyházmegyének, hogy megvalósulhatott a felújítás és Szent Mihály emlékérem-díjakat adott át Veres András megyéspüspöknek, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek, Farkas Ciprián polgármesternek. 

Az újraszentelés alkalmából Veres András elhelyezte az oltárban boldog Apor Vilmos és boldog Meszlényi Zoltán vértanú püspök ruha-, illetve csontereklyéjét. 


A Modern Városok Program keretében mintegy 3 milliárd forintból megvalósuló fejlesztést Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Győri Egyházmegye és a Szentlélekről és Szent Mihály Főangyalról elnevezett Városplébánia – Soproni Katolikus Konvent összefogása eredményezte. A sikeres közbeszerzési eljárást követően 2018. októberében kezdődött meg a kivitelezés. A beruházás révén a templom teljes külső és belső felújításon ment keresztül, növelve ezzel a templom kulturális és idegenforgalmi szerepét a város életében. A templom felújításának részét képezte többek között a tetőszerkezet felújítása; az értékes berendezések, a karzat, a díszítőfestések és falképek, csillárok restaurálása, a kőpadló, a fém, illetve a fa berendezési tárgyak helyreállítása, restaurálása, de megújult a karzaton levő orgona is. A sok értékes műtárgy és épületrész közül a szentély feletti kincstárhelyiségben az 1400-as évekből származó mázas kerámia burkolat és nem utolsó sorban az egyedül álló Mária-szobor is megújult. A felújítási munkálatok során a szomszédos, szintén műemléki védettségű Sekrestyésház is megújult, benne turisztikai céllal kávézó, kiállító tér került kialakításra. Ez utóbbi a templom szakrális, vallási terének látnivalóit, történetét és a Szent Mihály-domb környezetében élők múltját mutatja be a meglévő templomi berendezési tárgyak, műtárgyak és interaktív eszközök segítségével. A templom egyedülálló belső tere lehetőséget ad komolyzenei rendezvények színvonalas lebonyolítására is. A projekt harmadik pillereként megújult a templomkert és a kerítés, restaurálták a kőelemeket, valamint felújították a templom előtti járdaszakaszt és parkolókat.

Griechisch Tamás fotói