Családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztése

Projekt megnevezése: Családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztése, TOP-6.2.1-15 tárgyú pályázat keretében óvoda és bölcsőde fejlesztések


Pályázatok sorszámai:

TOP-6.2.1-15-SP1-2016-00003 Új óvodai férőhelyek létrehozása és meglévő férőhelyek felújítása Sopronban

TOP-6.2.1-15-SP1-2016-00002 Óvodai és bölcsődei férőhelyek felújítása Sopronban a Király Jenő utcában

TOP-6.2.1-15-SP1-2016-00001 Bölcsődei férőhelyek felújítása Sopronban

TOP-6.2.1-15-SP1-2017-00001 Bölcsődei és családi bölcsődei ellátás fejlesztése Sopronban az Önkormányzat és a Református Egyházközség együttműködésében


Óvodák felújítása:

Az épületfejlesztések célja a gyermekjóléti alapellátásokhoz, valamint az óvodai ellátáshoz való hozzáférés javításának és a szolgáltatások minőségi fejlesztésének megvalósítása. Mindhárom óvodában energetikai felújítás, valamint a fejlesztés részeként projektarányos akadálymentesítés történt.


Hermann Alice Óvoda Király Jenő Utcai Tagóvodája – Sopron, Király Jenő u. 1.

Kivitelezési időszak: 2017.03.21-2017.07.14.

Kivitelezési költség: 95.856.457 Ft

Az Önkormányzati tulajdonú Hermann Alice Óvodát az 1980-as évek elején építették. Az épület két szintes, előre gyártott szerkezetű.

Az épületet az eltelt idő alatt a szokásos karbantartáson kívül nem újították fel, így műszaki állapota már elavulttá vált, fejlesztése nagyban javítja az épület állagát és csökkenti üzemeltetési költségét. A fejlesztés célja az elavult homlokzati héjburok és a fűtés korszerűsítése, az épület projektarányos akadálymentesítése. Az összes homlokzati nyílászáró, illetve a nehéz működtetésű forgó ablakok korszerű bukó-nyíló kivitelűekre cserélése megtörtént. A homlokzatra hőszigetelő bevonat és a tetőre is plusz hőszigetelés került és új vízszigetelés készül. A fűtéskorszerűsítés során a jelenlegi korszerűtlen kazánok helyére kondenzációs gázkazánok kerültek. A projektarányos akadálymentesítés érdekében az egyik lépcsőház a tervezett rámpával a kerekesszékkel közlekedők számára is megközelíthetővé vált.Bánfalvi Óvoda – Sopron, Ady Endre út 176.

Kivitelezési időszak: 2017.03.21-2017.06.14.

Kivitelezési költség: 61.402.040 Ft

A Bánfalvi Óvoda az utcafronton 2014-2015 évben szintén pályázat keretében két csoportszobával, egy tornaszobával és a tetőtérben iroda helyiségekkel bővült. A szükséges akadálymentesítés ekkor megvalósult. A jelenlegi beruházással érintett hátsó panelépület fejlesztésével, mely 1977-ben épült, a teljes óvoda megújult. A kivitelezés során a homlokzat hőszigetelése, a tető hőszigetelése és vízszigetelése, a nyílászárók cseréje és fűtéskorszerűsítés valósult meg.Trefort Téri Óvoda Jereváni Kék Tagóvodája – Sopron, Trefort tér 11.

Kivitelezési időszak: 2017.03.21-2017.06.25.

Kivitelezési költség: 46.545.107 Ft

A Trefort Téri Óvoda Jereváni Kék Tagóvodában a kivitelezés során a homlokzat hőszigetelése, a nyílászárók cseréje és fűtéskorszerűsítés, valamint a fejlesztés részeként projektarányos akadálymentesítés valósult meg. A tető szigetelése a gyakori beázások miatt már két évvel ezelőtt elvégzésre került.Bánfalvi Óvoda Hársfa sori Tagóvodája - Sopron, Hársfa sor 1/C.

Az épületben a három csoportszobára csak egy közös vizes helyiség épült. Ennek állapota a folyamatos karbantartás ellenére elhasználódott, leromlott. Ennek teljes körű felújítását tartalmazza a program, kiegészítve egy akadálymentesített WC kialakításával.


Bánfalvi Óvoda Jegenye sori Tagóvodája - Sopron, Jegenye sor 1/A.

A meglévő épületben minimális felújítás készül. Radiátor takaró és ütéscsillapító burkolatok kerülnek elhelyezésre. Kültéri ivókút kerül elhelyezésre a gyermekek számára.


Bánfalvi Óvoda Kőszegi úti Tagóvodája - Sopron, Kőszegi út 16.

Kültéri ivókút és zuhany kerül elhelyezésre a gyermekek számára, valamint ütéscsillapító burkolat a meglévő játszótéri eszközök alá.


Bölcsődék felújítása:

Deák téri Kuckó Bölcsőde – Sopron, Deák tér 25.

A pályázat keretében felújítjuk a tetőszerkezetet, fedését és a bádogos felületeket.


Százszorszép Bölcsőde – Sopron, Szarvkői út 1.

A fejlesztési feladat részét képezik a homlokzati nyílászárók és hozzá tartozó kiegészítő épületelemek építése és szükséglet szerinti cseréje. Az épület külső nyílászáróit korábbi ütemben részben kicserélték. Jelenleg a fennmaradó régi nyílászárók cseréjét végezzük. Szükségessé vált a homlokzati felületképző és hőszigetelő rendszer, valamint a hozzátartozó kiegészítő épületelemek építése, cseréje, a tető hőszigetelése, vízszigetelése, továbbá épületgépészeti fűtés korszerűsítés a távhőszolgáltatás megtartása mellett.

A kivitelezés keretében biztosítjuk az épület bejáratának és legalább egy mellékhelyiségének az elérési útvonal biztosításával történő, valamennyi fogyatékossági csoportra kiterjedő komplex (fizikai és info- kommunikációs) akadálymentesítését.Zöld Ág Bölcsőde fejlesztése – Sopron, Soproni Horváth József u. 6.

A pályázat keretében belső felújításokat és eszközbeszerzéseket végzünk. Az igények felmérése folyamatban van. Szükséges a burkolatok, festések, belső nyílászárók felújítása, az akadálymentes használathoz biztosított rámpa átépítése (G2 egység).


Csillag Családi Bölcsőde Hálózat, Soproni Református Egyházközség – Sopron, Csatkai Endre u. 11.

Az udvaron szabadidős programoknak lehetőséget biztosító tér kialakítása a cél. A tájolásból adódóan az udvar nagyon napos, nyári melegben a gyermekek számára nehezen biztosítható az árnyékos felület. Szükség van egy olyan fedett térre, ahol akár esős meleg időben, vagy napos időben is kint lehet tartózkodni a gyerekekkel, ahol foglalkozást lehet tartani. A fedett rész beton térburkolattal burkolt, rajta kerti padokat, asztalokat helyeznénk el a gyermekek részére.

Az udvaron lévő téglaépülethez kapcsoltan alakítanánk ki lábakon álló kerti tetőfelépítményt, úgy, hogy a meglévő épülettel egy tető alá hoznánk a külső nyitott teret. A meglévő épületet kültéri játéktárolási célra használnánk.


Napraforgó Bölcsőde – Sopron, Vasvári Pál u. 2/A.

A pályázat keretében kül- és beltéri játszóeszközöket, bútorcseréket (étkező), tálalókocsit, kiszolgáló gépeket (mosogató- és mosógép) vásárolunk.


Bella Lajos utcai új óvoda építése – a Bella Lajos utca és Balfi utca sarkán, az Anger rét területén épül.

4 x 25 fős gyermekcsoport kiszolgálását kell, hogy biztosítsa, figyelembe véve a későbbi bővítés lehetőségét.

Látványterv: